Clazzy-fashion.se

Materialinfo

Material information
 

OBS! Vita Plagg: Tänk på att vita plagg ofta har en tendens att skina igenom. Speciellt kvinnliga kläder, som ofta är tunnare än en t.ex en mansskjorta/byxa. Är du känslig, så fråga alltid oss först.

Spandex. Benäms som Elastan i Europa
Elastan är en polyuretan-fiber som är mycket elastisk. Den används till töjbara textilier. Elastan tål både kemikalier och transpiration bra, och används bland annat i tyg till underkläder, baddräkter och strumpor.

Polyester
Är en härdplast, som får sina fysikaliska egenskaper genom en irrevesibel kemisk reaktion när härdare tillsätts. Den används som konstfiber i textilier och kläder - ofta friluftskläder (t ex polyesterfleece), eftersom materialet har låg vattenupptagning, torkar snabbt, är relativt hållbart och anses bekvämt att bära.

Polyamid
Är den starkaste syntetfibern och går även under gruppnamnet nylon.Till polyamid hör Nomex och Kevlar, som har mycket hög värmetålighet. Men är känslig mot solljus. Fibrerna togs från början fram för rymdforskningen men används idag också inom många andra områden, till exempel i skyddskläder för Formel 1-förare, till strumpbyxor, sockor och yttertyg i täckjackor.
Fuktupptagningen bäst bland syntetfibrer
Högsta styrka bland textilfibrer
Känslig mot solljus. Bör därför inte hängas på tork i solen.

Nylon
Nylon betecknar en grupp syntetfibrer av polyamid. Under andra världskriget uppfanns nylon som ersättning för siden i fallskärmar. Nylon var från början ett varumärke som lanserades av DuPont 1938 men blev med tiden ett allmängiltigt s.k. generiskt varumärke. På engelska har nylons blivit synonymt med damstrumpor. De mest kända är nylon som lanserades i slutet av 30-talet och Kevlar.

Lycra
Är märkesnamn för elastisk fiber från DuPont. Lycra uppfanns år 1959 och är en blandning av gummi (lastex) och nylon med 400% flexibilitet. Lycra används bl.a. i strumpor, underkläder, baddräkter, tights och träningsplagg.

Bomull/Cotton
Svarar för cirka 30 % av den totala textilfiberkonsumtionen i USA och Västeuropa och cirka 50 % globalt sett. Bomullens stora tvättålighet, goda slitstyrka och förmågan att svalka i varma klimat bidrog snabbt till dess övertag över lin och ull som textilråvara. Egyptisk bomull anses vara av särskilt hög kvalitet, eftersom dess fibrer är längre än andra sorter.

Satin
Är ett tjockt vävt tyg av siden, bomull eller rayon. Satinets blanka yta får man genom att pressa kallt tyg med heta järn. Satin har använts som material i underkläder, först i korsetter sedan 1810-talet.

Tyll
Är ett florstunt tyg uppkallat efter den franska staden Tulle, där det först tillverkades. Tyget har en nätstruktur och används bl.a. till bal- och brudklänningar.

Silke
Är textilfibrer från kokonger av främst silkesfjärilen. Larven äter enbart mullbärsblad. Det går åt ett ton blad för att utfodra 30 gram nykläckta larver, som slutligen lämnar efter sig fem till sex kilo silke. Silkestråden från en kokong kan bli upp till 3 000 meter lång. Av detta kan man ta till vara 800 - 900 meter. Det är det så kallade råsilket.

Rayon/Viskos
Är en regenatfiber eller cellulosafiber inregistrerad år 1924 som ersättning för silke. Rayon användes första gången år 1912 i strumpor och sedan år 1916 i hela plagg. Idag kallas rayon för viskos. Viss rayon kallades förr även för cellull.

Organza
Dubbeltvinnat silke. Ett tunt fintrådigt och glest tyg som främst används till blusar och klänningar.

PVC/Vinyl
Är ett plastmaterial (polyvinylklorid) och (Polyvinylfibrer)

Översättning från engelsk beskrivning

Satin = Ett tjockt vävt tyg av siden
Lycra = En elastisk fiber
Poly = Polyester
Sequin = Paljett
Mesh = maska i nät
Tulle = Tyll, Ett florstunt tyg.
Chiffon = Lätt tyg tillverkat av silke eller rayon
Rayon = Ett regenatfiber eller cellulosafiber som ersättning för silke
Embroidered = Broderat
Beaded Applique = Pärlbrodyr applikation
Rhinestones = "kristaller"
Stretch mesh = Stretch
Beaded Net = Pärlbrodyr
Stretch Sequin Mesh = Stretch och paljetter
Organza = Dubbeltvinnat silke (tunt, fintrådigt och glest tyg)
Faux Fur = Falsk Päls
Fringe = Fransar
Lace = Spets